MINI

Мини е малка кола, произвеждана във Великобритания от 1959 до 2000 г. Това е най-популярната английска кола. Произведена е в малко над 5 милиона екземпляра. През 2001 година компанията БМВ пусна на пазара наследник на легендарното Мини — the New MINI — Новото МИНИ. В своеобразната класация за най-влиятелна кола на 20 век Мини се нареди на второ място след Форд Т.
Революционната и запомняща се кола с 2 врати е конструирана от сър Алекс Исигонис за компанията-производител BMC. Произвеждана е в Лонгбридж и Коули (Великобритания), а по-късно и в АвстралияБелгияВенецуелаИталияПортугалияИспанияУругвайЧили и Югославия. Първата версия Мк I има три значителни обновявания — Мк II, Clubman {Клубмен} и Мк III. В различни периоди са се произвеждали версии като комбипикапван и дори с повишена проходимост — Mini Moke — подобно на бъги, което намира разпространение по голф игрища и плажове. Мини Купър и Cooper S {Купър Ес} са по-спортни версии, с успехи дори в рали-състезания. Мини е печелило Рали Монте Карло три пъти.
Мини Купър от 1985 година

През 1952 година директорът на Austin Motor Company Ленард Лорд направи отдавна планираното сливане с Morris Motors.В резултат на това се създаде ново дружество British Motor Corporation (BMC) (Бритиш мотор къмпани) . Настъпилата,в периода 1956 - 1957 година "Суецка криза",която беше свързана с проблеми в доставките на гориво постави задача на конструкторите да направят икономичен автомобил. През 1956 година Ленард Лорд създава работна група от осем човека,която се състои от двама конструктори,2 студенти инженерни специалности и 4 чертожника. Групата е ръководена от конструктора Алекс Исегонис. Проекта носи наименованието ADO 15 (Amalgamated Drawing Office project number 15 - Обединено конструкторско бюро № 15). На екипа беше поставена задача да се създаде колкото се може по-малък автомобил.Бяха зададени следните параметри на габаритите на автомобила: 3×1,2×1,2 метра. Друго условие беше в автомобила да могат да се возят четири човека и багажа им. За да се решат тези задачи екипът поставя двигателя на автомобила под скоростната кутия.По този начин салонът на автомобила заема повече от 80% от габаритите на автомобила. Първият прототип,кръстен на своят цвят (Orange Box - Ориндж бокс),е бил готов през 1957 година, но неговите тестове бяха извършени две години по-късно.Първите коли са били пуснати в производство през май 1959 година. Периодът от създаването на този модел до излизането му на пазара е две години и пет месеца. На 17 юни 1959 година управителя на BMC Ленард Лорд за първи път публично разкри подробностите за новият модел автомобил.Той съобщил,че новият модел е минал тестовете и е готов да излезе на пазара. Корпорацията започва да изгражда нови производствени площадки и оборудване за производството на автомобила. Обема на инвестициите надхвърлил 10 милиона фунта стерлинга.Официалното начало на продажбите на автомобила беше на 26 август 1959 година.Сглобяването на автомобилите ставаше в два завода в град Каули (Оксфорд) и в Лонгбридж (Бирмингам). До края на 1959 година са били сглобени близо 20 000 автомобила.По времето на експлоатацията на автомобила се появиха някои недостатъци.Основният от тях е липсата на хидроизолация при силен дъжд вода попадала в салона на автомобила.Тези недостатъци бяха отстранени, но те не повлияха върху продажбите на автомобила. През 1960 година бяха сглобявани близо 3000 на ден.През месец септември започна да се предлагат два модела Morris Mini Traveller Морис мини травлер и Austin Seven Countryman Аустин севън кънтримен