BMW

TRANSWER

English     German

  BMW
Най-големият световен производител на луксозни автомобили - BMW, се радва на дълга и интересна история, която невинаги е била в подем.
Компанията, известна като BMW днес (на немски - Bayerische Motoren Werke AG/Байерише Моторен Верке), е създадена от Карл Фридрих Рап през октомври 1913 г. в Мюнхен. Първоначално тя е била замислена като компания, която да произвежда самолетни двигатели и се е занимавала с това до края на Първата световна война.
През 1913 г. в северната част на Мюнхен Карл Рап и Густав Ото създават две малки фирми за самолетни двигатели. Започващата Първа световна война веднага предизвиква порой от поръчки. Затова Рап и Ото решават да се обединят в един авиационен завод.
Така в Мюнхен възниква компанията за самолетни двигатели, която на 21 юли 1917 г. е регистрирана под името Баварски моторни заводи (Bayerische Motoren Werke - BMW).
След края на Първата световна война производството на самолети в Германия е забранено и BMW се преориентира към производство на влакови спирачки.
През 1923 г. BMW конструира първия си мотоциклет R32, с обем 500 cm3 и въздушно охлаждане.

През 1927 г. фирмата Fahrzeugfabrik Eisenach AG в град Айзенах започва производството на леката кола Dixi (базиран на Austin 7) по лиценз на Austin Motor Company (впоследствие станала част от Rover).
Следвайки желанието си да навлезе в автомобилния бизнес, BMW закупува айзенахската фирма и така Dixi става първия автомобил на BMW.
В следващите години BMW разширява производството си, като произвежда 6-цилиндрови спортни коли и седани. Произвеждат 327 купе и кабрио и 328 роудстър, както и 335.

Репутацията на BMW се гради основно върху производството на луксозни автомобили от висок клас, отличаващи се със спортен дух и мощни двигатели.
Разбира се, има и модели, които далеч не отговарят на представите ни за автомобили от тази марка, като например този модел от 1966 година.

Отделните моделни семейства се наричат „серия“ и се означават с една цифра. Първоначално е представена BMW 5 - нормален семеен седан, последвана от BMW 3 (компактен семеен автомобил) и BMW 7 (луксозен седан).

Обикновено всеки модел е означен с три цифри и една или няколко букви (пример 325iX) - първата от цифрите е свързана с принадлежността на автомобила към дадена серия (в примера 3-та серия), следващите две - с обема на двигателя, а буквите показват типа на гориво и други специфики.