Magna предпочете Словения пред България

Гигантът строи завод за 1.24 млрд. евро, ще сглобява в него Jaguar

Гигантът Magna избра Словения за построяването на новата си автомобилна фабрика, с начална инвестиция над 1.24 милиарда евро, съобщи правителството в Любляна. По информация на Automedia сред другите обсъждани възможности е била и България, където Magna вече има производство (помпи и компресори, в пловдивското село Стряма).

Когато в края на миналата година представители на правителството и на Българската агенция за инвестиции коментираха, че се надяват скоро в страната да има завършено производство на автомобили, са имали предвид тъкмо плановете на Magna, твърди информиран източник.

Magna предпочете Словения пред България
Новият електрически Jaguar няма да се сглобява в България
В крайна сметка обаче изборът е паднал върху Словения, вероятно и заради активните усилия на местното правителство, което обеща на Magna 18.6 милиона евро финансова подкрепа, най-вече за изграждане на инфраструктура. "Крайната цел на проекта е създаването на производствени мощности с капацитет до 200 000 автомобила годишно", се казва в правителственото съобщение.

Magna е канадски концерн за производство на автомобилни компоненти, чието австрийско дружество Magna Steyr в момента произвежда Mercedes G-класа и BMW Серия 5 по договор с двата германски гиганта.

Magna предпочете Словения пред България
Заводът на Magna край Пловдив, снимка: Икономическа зона Тракия

Заводът в Австрия обаче е натоварен до предела на капацитета си, а Magna вече има договор и за строителството на бъдещия електрически Jaguar i-Pace. Новият кросоувър на британците трябва да се появи на пазара още догодина.